Trudno nazwać ten przepis prostym, ale wynik przekracza wszelkie oczekiwania. W mojej rodzinie dżem z czerwonego agrestu jest jednym z trzech najpopularniejszych. Spróbuj i ugotować ten pyszny i zdrowy przysmak!
Składniki
- agrest - 2 kg
- cukier - 2,5 kg
- woda - 1 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz agrest i obierz ogony. Przebij każdą jagodę u podstawy.
W głębokim rondlu gotuj przez 2 minuty Syrop z cukru i wody.
Dodaj jagody agrestu i gotuj przez 10 minut.
Wyjmij jagody łyżką cedzakową i pozostaw do ostygnięcia w osobnej misce.
Gotuj syrop przez 5 minut, dodaj jagody i gotuj przez kolejne 5 minut.
Powtórz procedurę ponownie z jagodami.
Po raz trzeci gotuj syrop przez 3-5 minut, dodaj jagody i gotuj przez 5 minut.
Włóż gorący dżem do przygotowanego pojemnika, zamknij pokrywki i zawiń w ciepły koc.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy