Bursztynowy dżem otrzymał swoją romantyczną nazwę za jasny pomarańczowy odcień. Daje to cukier i odpowiednią technologię gotowania, o której opowiem bardziej szczegółowo w przepisie. Dzisiaj przygotujemy taki dżem z dojrzałych moreli ogrodowych.
Składniki
- morele - 1.5 kg
- cukier - 1 kg
- woda - 1 szklanka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń pestki z moreli i pokrój połówki w kliny.
Zagotuj wodę z cukrem i gotuj syrop przez 5 minut.
Włóż do niego morele, ponownie zagotuj i gotuj przez kolejne 5 minut.
Pozwól obrabianemu przedmiotowi ostygnąć, ponownie zagotuj i gotuj przez 5 minut.
Powtórz ten krok jeszcze 1-2 razy, zgodnie z konsystencją dżemu.
Rzuć bursztynowy dżem do wysterylizowanych słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy