Bursztynowy dżem morelowy w plasterkach

1 godz. 0 min.
4 porcje
Bursztynowy dżem z moreli w plasterkach
teleginatania, stock.adobe.com
0

Bursztynowy dżem otrzymał swoją romantyczną nazwę za jasny pomarańczowy odcień. Daje to cukier i odpowiednią technologię gotowania, o której opowiem bardziej szczegółowo w przepisie. Dzisiaj przygotujemy taki dżem z dojrzałych moreli ogrodowych.

Składniki

  • morele - 1.5 kg
  • cukier - 1 kg
  • woda - 1 szklanka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń pestki z moreli i pokrój połówki w kliny.

Zagotuj wodę z cukrem i gotuj syrop przez 5 minut.

Włóż do niego morele, ponownie zagotuj i gotuj przez kolejne 5 minut.

Pozwól obrabianemu przedmiotowi ostygnąć, ponownie zagotuj i gotuj przez 5 minut.

Powtórz ten krok jeszcze 1-2 razy, zgodnie z konsystencją dżemu.

Rzuć bursztynowy dżem do wysterylizowanych słoików.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy