Dżem truskawkowy to bez przesady ulubiona uczta wszystkich słodyczy. Istnieje wiele sposobów przygotowania tej aromatycznej uczty. Podzielę się z wami najprostszym i ulubionym, sprawdzonym czasem - tak też moja babcia gotowała dżem truskawkowy.
Składniki
- truskawka - 1 kg
- cukier - 700 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj truskawki, usuń ogony, opłucz jagody pod bieżącą wodą.
Umieść truskawki w misce do gotowania i posyp warstwą cukru: warstwę truskawek, warstwę cukru itp.
Na małym ogniu doprowadzić obrabiany przedmiot do wrzenia i mieszając gotować przez 5 minut. Zdejmij z ognia i pozwól dżemowi całkowicie ostygnąć.
Następnie powtórz procedurę tyle razy, ile potrzeba, aby uzyskać pożądaną konsystencję dżemu truskawkowego. Z każdym gotowaniem przysmak stanie się grubszy i zmieni kolor na ciemniejszy.
Po ostatnim gotowaniu zapakuj wrzący dżem do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij i ostudź. Przechowuj dżem truskawkowy w chłodnym, ciemnym miejscu.