dżem truskawkowy

10 godz. 0 min.
2 puszki
Dżem truskawkowy
Africa Studio, stock.adobe.com
0

Dżem truskawkowy to bez przesady ulubiona uczta wszystkich słodyczy. Istnieje wiele sposobów przygotowania tej aromatycznej uczty. Podzielę się z wami najprostszym i ulubionym, sprawdzonym czasem - tak też moja babcia gotowała dżem truskawkowy.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj truskawki, usuń ogony, opłucz jagody pod bieżącą wodą.

Umieść truskawki w misce do gotowania i posyp warstwą cukru: warstwę truskawek, warstwę cukru itp.

Na małym ogniu doprowadzić obrabiany przedmiot do wrzenia i mieszając gotować przez 5 minut. Zdejmij z ognia i pozwól dżemowi całkowicie ostygnąć.

Następnie powtórz procedurę tyle razy, ile potrzeba, aby uzyskać pożądaną konsystencję dżemu truskawkowego. Z każdym gotowaniem przysmak stanie się grubszy i zmieni kolor na ciemniejszy.

Po ostatnim gotowaniu zapakuj wrzący dżem do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij i ostudź. Przechowuj dżem truskawkowy w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy