Który słodki ząb nie lubi starego, dobrego dżemu jabłkowego? Gęsty, lepki, pachnący, piękny bursztynowy kolor, z dyskretną kwaskowatością cytrusową... a jeśli dodasz cynamon podczas gotowania, wyjdzie prawdziwy zimowy przysmak dla całej rodziny!
Składniki
- jabłka - 2 kg
- cukier - 1,5 kg
- pomarańcza - 4 szt.
- cynamon - opcjonalnie
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jabłka opłucz, usuń nasiona i rdzenie, pokrój w kostkę.
Pomarańcze obrać ze skórki i pestek, pokroić w plasterki na pół.
W misce wymieszaj pokrojone jabłka i pomarańcze, dodaj cukier. Wstrząśnij miską i pozostaw w temperaturze pokojowej na 1 godzinę, aby owoce wypuściły sok.
Umieść obrabiany przedmiot na ogniu, zagotuj i gotuj, mieszając, przez 10 minut na małym ogniu. Pozostaw obrabiany przedmiot do zaparzenia na 3-6 godzin.
Ponownie podpal dżem, w razie potrzeby dodaj cynamon i gotuj ponownie przez 5-7 minut po ugotowaniu.
Gorący dżem jabłkowy z pomarańczami zapakuj do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików, szczelnie zamknij i ostudź. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.