W Sklepie jest tak wiele słoików z marynowanymi grzybami, ale tak trudno jest znaleźć wśród nich naprawdę pyszne. Dlatego wolę rozwiązać problem na samym początku i samodzielnie zwinąć pachnące grzyby. Dzielę się przepisem.
Składniki
- Grzyby (dowolny) – 3 kg
- cukier - 80 g
- ziele angielskie - 5 groszek
- ocet - 50 ml
- czosnek - 5 ząbki
- woda - 1 l
- sól - 60 g
- czarny pieprz - 10 groszek
- liść laurowy - 2 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj, opłucz i losowo pokrój grzyby.
Gotuj je przez 20 minut we wrzącej wodzie, a następnie spłucz.
Zagotuj wołu z cukrem, solą i octem.
Dodaj wszystkie przyprawy i grzyby i ponownie zagotuj.
Gotuj grzyby przez godzinę na minimalnym ogniu i po pół godzinie dodaj czosnek.
Zwiń marynowane grzyby w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy