półfabrykaty na zimę
13.02.2023
Gruziński satsebeli z pomidorów, papryki i czosnku na zimę
1 godz. 30 min.
4 porcje
Klasyczne Gruzińskie sosy są dobre ze względu na swoją wszechstronność, a jednocześnie różnorodność. Sam satsebeli można przygotować w dziesiątkach różnych odmian. Na przykład oto przepis na pomidory, paprykę i czosnek. Również do konserw na zimę.
Składniki
- pomidory - 1 kg
- czosnek - 1-2 głowice
- papryka - 400 g
- ostra czerwona papryka - 1 rzecz
- kolendra - 1 łyżeczka
- pietruszka - 50 g
- sól - 1 łyżeczka
- cukier - 2 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel pomidory w blenderze.
Osobno zmiel oba rodzaje pieprzu, czosnek i pietruszkę.
Wymieszaj wszystko razem, zagotuj i gotuj przez 40 minut na małym ogniu.
Dodaj cukier, sól i przyprawy i gotuj satsebele przez kolejne 20-30 minut, aż będą gęste.
Zwiń sos w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy