Wypróbuj ten przepis, a będziesz zaskoczony, jak pyszna i soczysta jest marynowana papryka. Ponieważ jest przygotowywany w całości, najpierw należy wykonać kilka nakłuć. Pozwolą warzywom nie pęknąć pod wpływem wrzącej wody.
Składniki
- papryka - 2 kg
- ocet - 200 ml
- Olej roślinny (bez zapachu) – 200 ml
- cukier - 180 g
- sól - 100 g
- woda - 3 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj paprykę. Nakłuć igłą w kilku miejscach i odciąć nadmiar części łodygi.
W głębokim rondlu połącz wodę, cukier, sól i masło.
Doprowadzić do wrzenia, dodać całą paprykę i gotować przez 5-7 minut. Warzywa można układać w solance w małych partiach.
Ostrożnie umieść gotową paprykę w przygotowanych słoikach.
Wymieszaj pozostałą solankę z octem, zagotuj i wlej do słoików.
Zwinąć, owinąć ciepłym kocem i pozostawić na jeden dzień w cieple.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy