Ogórki na zimę można zwinąć nie tylko w całości lub w kółko, ale także w tak cienkie talerze. Okazuje się cudowną pachnącą przekąską, która nie pozostawi nikogo obojętnym.
Składniki
- ogórki - 1.5 kg
- woda - 500 ml
- cukier - 30 g
- sól - 40 g
- nasiona gorczycy - 20 g
- ziele angielskie - 20 g
- kurkuma - 15 g
- ocet (9%) – 70 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój ogórki w cienkie plasterki i szczelnie włóż do wysterylizowanego słoika.
Zagotuj wodę ze wszystkimi innymi przyprawami, dodaj ocet i gotuj przez 5 minut.
Odcedź marynatę i polej nią ogórki.
Włóż słoik do garnka z gorącą wodą i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut. Zwiń słoik.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy