Wydaje mi się, że steki są najłatwiejsze do przyrządzenia z piersi kurczaka. Delikatne mięso nie wymaga długotrwałej obróbki cieplnej i specjalnych przypraw. Jedyny punkt-nie prześwietlaj ptaka na patelni, bo stanie się zbyt suchy.
Składniki
- piersi z kurczaka - 1 kg
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól morska - 1 łyżeczka
- Olej roślinny - 50 ml
- Limonka - 1 rzecz
- pietruszka - 1 gałązka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz piersi z kurczaka, osusz i pokrój na małe steki. Posyp solą, mielonym pieprzem i odstaw na 15 minut.
Wapno sparzyć wrzącą wodą i pokroić w małe kliny. Wyciśnij sok z dwóch kawałków, resztę pozostaw do podania.
Rozgrzej olej na patelni, ułóż steki i smaż na dużym ogniu przez 2 minuty z każdej strony.
Zmniejsz ogień do średniego i smaż przez kolejne 4 minuty z każdej strony.
Gotowy stek ułożyć na desce do serwowania, posypać posiekaną natką pietruszki, skropić sokiem z limonki i przykryć folią na 10 minut.
Podawaj steki z pozostałymi kawałkami limonki.