dania główne 22.01.2022

steki z piersi kurczaka

35 min
4 porcje
Steki z piersi kurczaka
0

Wydaje mi się, że steki są najłatwiejsze do przyrządzenia z piersi kurczaka. Delikatne mięso nie wymaga długotrwałej obróbki cieplnej i specjalnych przypraw. Jedyny punkt-nie prześwietlaj ptaka na patelni, bo stanie się zbyt suchy.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz piersi z kurczaka, osusz i pokrój na małe steki. Posyp solą, mielonym pieprzem i odstaw na 15 minut.

Steki z piersi kurczaka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Wapno sparzyć wrzącą wodą i pokroić w małe kliny. Wyciśnij sok z dwóch kawałków, resztę pozostaw do podania.

Steki z piersi kurczaka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Rozgrzej olej na patelni, ułóż steki i smaż na dużym ogniu przez 2 minuty z każdej strony.

Steki z piersi kurczaka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Zmniejsz ogień do średniego i smaż przez kolejne 4 minuty z każdej strony.

Steki z piersi kurczaka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Gotowy stek ułożyć na desce do serwowania, posypać posiekaną natką pietruszki, skropić sokiem z limonki i przykryć folią na 10 minut.

Steki z piersi kurczaka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Podawaj steki z pozostałymi kawałkami limonki.

Steki z piersi kurczaka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy