Latem, kiedy nie chcesz przeciążać żołądka ciężkimi potrawami, najlepiej gotować naleśniki z warzyw. Jakich opcji na ten temat nie spotkałem! Dziś proponuję zatrzymać się na najprostszym, najsmaczniejszym i niedrogim.
Składniki
- młoda cukinia - 250 g
- kukurydza (puszka) – 1 Bank
- czosnek - 2 ząbki
- jaja kurze - 2 kawałki
- mąka - 1 szklanka
- mleko (ciepły) – 50 ml
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
- Olej roślinny - 80 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj cukinię na drobnej tarce.
Posyp solą, wymieszaj i odłóż na bok na 10 minut.
Włóż startą cukinię do gazy i dobrze wyciśnij nadmiar soku.
Wrzuć kukurydzę do durszlaka i spłucz.
Połącz startą cukinię, kukurydzę, jajka, sól, mielony pieprz i mleko.
Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszaj. Ciasto powinno być gęste.
Rozgrzej olej na patelni, wyłóż łyżką małe wyspy ciasta i smaż na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron.
czy podobał Ci się przepis?
1 komentarz