pieczenie 15.02.2022

placki z cukinii i kukurydzy w puszkach

30 min
5 porcji
Placki z cukinii i kukurydzy w puszkach
nata_vkusidey, stock.adobe.com
0

Latem, kiedy nie chcesz przeciążać żołądka ciężkimi potrawami, najlepiej gotować naleśniki z warzyw. Jakich opcji na ten temat nie spotkałem! Dziś proponuję zatrzymać się na najprostszym, najsmaczniejszym i niedrogim.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zetrzyj cukinię na drobnej tarce.

Posyp solą, wymieszaj i odłóż na bok na 10 minut.

Włóż startą cukinię do gazy i dobrze wyciśnij nadmiar soku.

Wrzuć kukurydzę do durszlaka i spłucz.

Połącz startą cukinię, kukurydzę, jajka, sól, mielony pieprz i mleko.

Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszaj. Ciasto powinno być gęste.

Rozgrzej olej na patelni, wyłóż łyżką małe wyspy ciasta i smaż na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
1 komentarz