Ten sos jest często wymieniany w światowych rankingach ostrych przypraw. W rzeczywistości istnieje wiele odmian Tabasco o różnych stopniach ostrości. Możesz sam zrobić ten sos, dodając więcej lub mniej chili.
Składniki
- Chili - 200 g
- pomidory - 300 g
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 3 ząbki
- oliwa z oliwek - 1 art.
- ocet winny - 2 art.
- cukier - 1 art.
- sól - 1,5 CZ. l.
- woda - 1 szklanka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Papryczki chili przekrój na pół, obierz i pokrój na małe kawałki
Umieść paprykę w misce, zalej wrzącą wodą i przykryj na 20 minut.
Odcedź, pozostawiając około 50 ml.
Przenieś masę do blendera i zmiksuj, aż będzie gładka.
Obierz pomidory i pokrój na ćwiartki.
Obierz cebulę i czosnek, pokrój na małe kawałki.
Zmiel pomidory, cebulę i czosnek w blenderze.
Połącz oba rodzaje puree warzywnego w rondlu, dodaj sól, cukier, ocet i olej. Gotować na wolnym ogniu przez 8-10 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy