Bardzo łatwym i wygodnym sposobem przygotowania sosu tkemali jest gotowanie go w powolnej kuchence. Szczególnie doceniam ten przepis latem, kiedy nie chcesz stać w upale przy kuchence. Następnie powiem ci więcej. I taki sos nadaje się do wszystkiego – od mięsa po ziemniaki.
Składniki
- śliwka wiśniowa - 1 kg
- woda - 50 ml
- cukier - 150 g
- czosnek - 5 ząbki
- kolendra - 1 pęczek
- koperek - 1 pęczek
- mięta - 5 listki
- Chili - 1 rzecz
- Olej roślinny - 4 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Napełnij śliwkę wiśniową wodą, włącz tryb "dżem" lub po prostu "gotowanie" i gotuj, aż śliwka wiśniowa będzie miękka.
Przetrzyj go przez sito.
Dodaj posiekane warzywa i resztę składników.
Gotuj tkemali przez kolejne 10 minut w trybie "dżem " lub"duszenie".
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy