sosy 07.02.2022

sos śliwkowy do mięsa

20 min
10 porcji
Sos śliwkowy do mięsa
Nataliia Sirobaba, stock.adobe.com
0

Kolejny ciekawy przepis na sos śliwkowy. Powinien być przygotowany z dojrzałych i bardzo miękkich owoców. Jeśli nie są wystarczająco słodkie, dodaj cukier. Latem przygotowuję dużo takiego sosu na zimę. Pieczony indyk na Boże Narodzenie jest podawany tylko z nim!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój śliwki na pół, usuń pestki.

Umieść śliwki w dużym rondlu, dodaj sól i pozostaw na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.

Pokrój ostrą paprykę na pół, obierz nasiona i drobno posiekaj.

Posiekaj natkę pietruszki, bazylię i czosnek.

Na małym ogniu zagotuj śliwki, gotuj przez 10 minut.

Dodaj chmiel suneli, mieloną paprykę, zioła, czosnek i ostrą paprykę.

Zmiel masę za pomocą blendera zanurzeniowego i gotuj przez kolejne 3-5 minut.

Gotowy sos można użyć natychmiast lub wlać do wysterylizowanych słoików na zimę.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy