Kolejny ciekawy przepis na sos śliwkowy. Powinien być przygotowany z dojrzałych i bardzo miękkich owoców. Jeśli nie są wystarczająco słodkie, dodaj cukier. Latem przygotowuję dużo takiego sosu na zimę. Pieczony indyk na Boże Narodzenie jest podawany tylko z nim!
Składniki
- śliwki - 1 kg
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- czosnek - 2 ząbki
- bazylia (fioletowy) – 2 gałązki
- pietruszka - 3 gałązki
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój śliwki na pół, usuń pestki.
Umieść śliwki w dużym rondlu, dodaj sól i pozostaw na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Pokrój ostrą paprykę na pół, obierz nasiona i drobno posiekaj.
Posiekaj natkę pietruszki, bazylię i czosnek.
Na małym ogniu zagotuj śliwki, gotuj przez 10 minut.
Dodaj chmiel suneli, mieloną paprykę, zioła, czosnek i ostrą paprykę.
Zmiel masę za pomocą blendera zanurzeniowego i gotuj przez kolejne 3-5 minut.
Gotowy sos można użyć natychmiast lub wlać do wysterylizowanych słoików na zimę.