Włosi przygotowują taki dodatek do makaronu, ale czasami polewają nim pieczonego ptaka. Sos Alfredo nadaje potrawie soczystość i wspaniały kremowo-serowy smak. Z oczywistych powodów należy go podawać wyłącznie na gorąco.
Składniki
- ser - 150 g
- parmezan - 50 g
- śmietana - 300 ml
- masło - 40 g
- szalotka - 1 rzecz
- czosnek - 1 ząbek
- biały pieprz - do smaku
- sól - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj oba rodzaje sera na drobnej tarce.
Szalotki i czosnek obrać, posiekać.
Roztop masło na patelni, dodaj cebulę z czosnkiem i smaż na złoty kolor.
Dodaj śmietanę, ser i gotuj przez 3-5 minut, często mieszając.
Wyłącz ogrzewanie, dodaj zmielony pieprz i sól.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy