Do tego przepisu potrzebne będą małe jabłka odmiany "Ranetki". Zaczynają dojrzewać wczesną jesienią. Dżem z rajskich jabłek to wspaniała dekoracja deserów i niezwykły przysmak, który zawsze zaskoczy gości i bliskich.
Składniki
- jabłka (Ranetki) – 2 kg
- cukier - 2 kg
- woda - 600 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zagotuj wodę, dodaj cukier i gotuj przez 10 minut.
Dodaj przygotowane jabłka, gotuj przez 1 minutę i wyłącz ogrzewanie. Przykryj i odstaw na 3 do 5 godzin.
Odcedź syrop do osobnego rondla, gotuj przez 2 minuty i ponownie dodaj jabłka. Wyjmij z pieca i nalegaj pod pokrywką przez 3-4 godziny.
Powtórz procedurę jeszcze dwa razy.
Po raz ostatni gotuj syrop z jabłkami przez 5 minut. Rozłóż w słoikach, zwiń, odwróć do góry nogami i owiń kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy