dżem z rajskich jabłek

25 min
8 porcji
Dżem z rajskich jabłek
Iryna, stock.adobe.com
0

Do tego przepisu potrzebne będą małe jabłka odmiany "Ranetki". Zaczynają dojrzewać wczesną jesienią. Dżem z rajskich jabłek to wspaniała dekoracja deserów i niezwykły przysmak, który zawsze zaskoczy gości i bliskich.

Składniki

  • jabłka (Ranetki) – 2 kg
  • cukier - 2 kg
  • woda - 600 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zagotuj wodę, dodaj cukier i gotuj przez 10 minut.

Dodaj przygotowane jabłka, gotuj przez 1 minutę i wyłącz ogrzewanie. Przykryj i odstaw na 3 do 5 godzin.

Odcedź syrop do osobnego rondla, gotuj przez 2 minuty i ponownie dodaj jabłka. Wyjmij z pieca i nalegaj pod pokrywką przez 3-4 godziny.

Powtórz procedurę jeszcze dwa razy.

Po raz ostatni gotuj syrop z jabłkami przez 5 minut. Rozłóż w słoikach, zwiń, odwróć do góry nogami i owiń kocem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy