kwaśny dżem mandarynkowy

25 min
8 porcji
Dżem z kwaśnych mandarynek
New Africa, stock.adobe.com
0

Wybór słodkich mandarynek to prawdziwa sztuka. Jeśli jeszcze nie opanowałeś go w pełni, Złap ten wspaniały przepis. Kwaśny dżem mandarynkowy można podawać z naleśnikami, sernikami, stosować jako nadzienie i jeść po prostu.

Składniki

  • mandarynki (kwaśny) – 2 kg
  • cukier - 1,5 kg
  • woda - 350 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Mandarynki sparzyć wrzącą wodą, obrać i podzielić na plasterki.

Zmiel mandarynki w blenderze lub drobno posiekaj.

Zagotuj wodę, dodaj cukier i gotuj przez 5 minut.

Dodaj kęs mandarynki i gotuj przez 10 minut, często mieszając.

Ułóż dżem w czystych, suchych słoikach, zwiń i odwróć do góry nogami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy