Wypróbowałem wiele przepisów na pieczoną paprykę, ale najbardziej lubię gotować ją z czosnkiem. Możesz pokroić w dowolne miejsce: połówki, duże plasterki i paski. Zauważam tylko, że wygodniej jest dodawać małe kawałki do gulaszu i zup.
Składniki
- papryka - 2 kg
- czosnek - 50 g
- Olej roślinny - 250 ml
- ocet - 40 ml
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 2 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Paprykę przekrój na pół, obierz i posiekaj.
Połóż na rozgrzanej patelni z olejem i smaż przez 12-15 minut na średnim ogniu.
Obierz czosnek, grubo posiekaj i dodaj do patelni z pieprzem.
Dodaj cukier, sól i gotuj przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wlej ocet, wymieszaj i natychmiast zdejmij z ognia.
Ułóż pieczoną paprykę w słoikach i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy