pieczona papryka z czosnkiem na zimę

30 min
6 porcji
Pieczona papryka z czosnkiem na zimę
Alp Aksoy, stock.adobe.com
0

Wypróbowałem wiele przepisów na pieczoną paprykę, ale najbardziej lubię gotować ją z czosnkiem. Możesz pokroić w dowolne miejsce: połówki, duże plasterki i paski. Zauważam tylko, że wygodniej jest dodawać małe kawałki do gulaszu i zup.

Składniki

  • papryka - 2 kg
  • czosnek - 50 g
  • Olej roślinny - 250 ml
  • ocet - 40 ml
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 2 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Paprykę przekrój na pół, obierz i posiekaj.

Połóż na rozgrzanej patelni z olejem i smaż przez 12-15 minut na średnim ogniu.

Obierz czosnek, grubo posiekaj i dodaj do patelni z pieprzem.

Dodaj cukier, sól i gotuj przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Wlej ocet, wymieszaj i natychmiast zdejmij z ognia.

Ułóż pieczoną paprykę w słoikach i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy