desery 17.11.2022

Mochi w kąpieli wodnej

45 min
8 porcji
Mochi w kąpieli wodnej
Pixel-Shot, stock.adobe.com
0

Jak wiadomo, japoński deser mochi jest przygotowywany bez pieczenia. W procesie gotowania gospodynie domowe używają kuchenki mikrofalowej. Ale co, jeśli nie masz kuchenki mikrofalowej lub wyłączyłeś światło w najbardziej nieodpowiednim momencie? Ugotujmy mochi w kąpieli wodnej.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz mąkę, skrobię i cukier w misce, dodaj kakao w proszku, wymieszaj.

Wlej mleko do suchych składników, wymieszaj masę, aż będzie gładka.

Przykryj miskę ciasta folią spożywczą i wyślij do kąpieli wodnej. Parzyć ciasto, od czasu do czasu mieszając, około 20 minut.

Włóż masło do powstałego ciasta, wymieszaj i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Posyp stół skrobią, podziel ciasto na 8 równych części, rozwałkuj małe ciasta, umieść nadzienie na środku każdego ciasta, na przykład połowę truskawek. Zamknij krawędzie i uformuj zgrabne okrągłe kulki.

Posyp gotowe mochi skrobią lub cukrem pudrem i podawaj.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy