Jak wiadomo, japoński deser mochi jest przygotowywany bez pieczenia. W procesie gotowania gospodynie domowe używają kuchenki mikrofalowej. Ale co, jeśli nie masz kuchenki mikrofalowej lub wyłączyłeś światło w najbardziej nieodpowiednim momencie? Ugotujmy mochi w kąpieli wodnej.
Składniki
- mąka ryżowa - 120 g
- cukier - 90 g
- mleko - 210 ml
- masło - 15 g
- skrobia kukurydziana - 30 g
- kakao - 2 art.
- truskawka (do nadzienia) – 4 szt.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz mąkę, skrobię i cukier w misce, dodaj kakao w proszku, wymieszaj.
Wlej mleko do suchych składników, wymieszaj masę, aż będzie gładka.
Przykryj miskę ciasta folią spożywczą i wyślij do kąpieli wodnej. Parzyć ciasto, od czasu do czasu mieszając, około 20 minut.
Włóż masło do powstałego ciasta, wymieszaj i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Posyp stół skrobią, podziel ciasto na 8 równych części, rozwałkuj małe ciasta, umieść nadzienie na środku każdego ciasta, na przykład połowę truskawek. Zamknij krawędzie i uformuj zgrabne okrągłe kulki.
Posyp gotowe mochi skrobią lub cukrem pudrem i podawaj.