Odkąd matcha stała się tak łatwa do zdobycia, jest stale dodawana do wszelkiego rodzaju wypieków i deserów. A wszystko dlatego, że nadaje sernikowi wyjątkowe nuty smakowe. A także – daje niesamowity zielony kolor bez barwników.
Składniki
- ciasteczka - 200 g
- masło - 80 g
- ser śmietankowy - 500 g
- cukier - 100 g
- Biała czekolada - 150 g
- śmietana (20%) – 150 ml
- herbata matcha - 1 łyżeczka
- żelatyna - 1 art.
- mielony imbir - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij ciasteczka w okruchy i wymieszaj z imbirem i masłem.
Włóż podstawę do formy i ubij. Włóż do lodówki.
Namocz i rozpuść żelatynę w wodzie.
Podgrzej śmietanę z cukrem do wrzenia, wymieszaj z żelatyną i ubij blenderem, aż będzie puszysty. Dodaj matchę i ponownie ubij.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
Ubij ser śmietankowy osobno, wymieszaj z czekoladą i śmietaną.
Wlej masę na podstawę sernika i wstaw na noc do lodówki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy