pieczenie 15.02.2022

Greckie placki pomidorowe

30 min
4 porcje
Greckie placki pomidorowe
FomaA, stock.adobe.com
0

Zróbmy dziś tradycyjne greckie placki. Będą potrzebować najbardziej dojrzałych i miękkich pomidorów. Można je zmielić w blenderze lub drobno posiekać. Niektóre gospodynie domowe przecierają je przez sito,a nawet używają soku.

Składniki

  • pomidory (średnie) – 4 kawałki
  • czosnek - 2 ząbki
  • cebula - 1 rzecz
  • Zieleń - kilka gałązek
  • mąka - 100 g
  • proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku
  • Olej roślinny - 50 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz pomidory i drobno posiekaj.

Posiekaj zioła i obraną cebulę.

Wszystko wymieszaj, dodaj czosnek, sól i mielony pieprz przepuszczony przez prasę.

Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszaj.

Rozgrzej olej na patelni, łyżką małe placki i smaż na złoty kolor.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy