papryka lecho z pomidorami i cebulą na zimę

40 min
12 porcji
Lecho z papryki z pomidorami i cebulą na zimę
New Africa, stock.adobe.com
0

Nie ma jednego przepisu na lecho. Nawet Węgierskie gospodynie domowe przygotowują go, koncentrując się na preferencjach smakowych swojej rodziny. Próbowałem też różnych opcji i znalazłem idealny dla siebie — lecho z papryki z pomidorami i cebulą. Dzielę się z Tobą moim odkryciem.

Składniki

  • papryka - 2 kg
  • pomidory - 2 kg
  • cebula - 1 kg
  • czosnek - 1 Głowa
  • ocet - 120 ml
  • Olej roślinny - 100 ml
  • mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
  • papryka - 1 CZ. l.
  • cukier - 200 g
  • sól - 90 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Paprykę przekrój na pół, obierz łodygi, nasiona i posiekaj.

Obierz cebulę i pokrój na duże kawałki.

Przełóż pomidory przez sokowirówkę.

Sok pomidorowy wymieszaj z przyprawami, cukrem i solą, gotuj przez 10 minut.

Podsmaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta.

Wlej paprykę, smażoną cebulę i czosnek przepuszczony przez prasę na patelnię z masą pomidorową.

Gotuj wszystko razem przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

Wlej ocet i natychmiast zdejmij z ognia.

Napełnij sterylizowane słoiki gorącym lecho, zwiń i odwróć do góry nogami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy