Nie ma jednego przepisu na lecho. Nawet Węgierskie gospodynie domowe przygotowują go, koncentrując się na preferencjach smakowych swojej rodziny. Próbowałem też różnych opcji i znalazłem idealny dla siebie — lecho z papryki z pomidorami i cebulą. Dzielę się z Tobą moim odkryciem.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Paprykę przekrój na pół, obierz łodygi, nasiona i posiekaj.
Obierz cebulę i pokrój na duże kawałki.
Przełóż pomidory przez sokowirówkę.
Sok pomidorowy wymieszaj z przyprawami, cukrem i solą, gotuj przez 10 minut.
Podsmaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta.
Wlej paprykę, smażoną cebulę i czosnek przepuszczony przez prasę na patelnię z masą pomidorową.
Gotuj wszystko razem przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wlej ocet i natychmiast zdejmij z ognia.
Napełnij sterylizowane słoiki gorącym lecho, zwiń i odwróć do góry nogami.