Stare słodkie przepisy konserwujące można przekształcić, dodając cytrusy. Na przykład tradycyjny dżem agrestowy z pomarańczą i cytryną zamienia się w niesamowicie pyszny deser. Podawaj z sernikami, a twoje gospodarstwo domowe będzie zachwycone!
Składniki
- agrest - 3 kg
- pomarańczowy - 1 kg
- cytryna (średni) – 3 kawałki
- cukier - 2 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pomarańcze, cytryny opłucz wrzącą wodą, obierz i pokrój.
Przełóż agrest i cytrusy przez maszynę do mięsa.
Dodaj cukier, wymieszaj i odłóż na bok na 1,5-2 godziny.
Gotuj przez 5 minut, wyłącz ogrzewanie i pozostaw pod przykryciem na 1 godzinę.
Postaw garnek z powrotem na ogniu i gotuj przez kolejne 5-7 minut.
Ułóż dżem w czystych, suchych słoikach i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy