Zalety tej wspaniałej jagody są znane od dawna, co oznacza, że powinno być z niej dużo półfabrykatów. Oprócz zwykłych kompotów i dżemów, pamiętaj, aby przygotować gęstą galaretkę-pięć minut rokitnika. Zwracam uwagę na świetny przepis.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj Rokitnik, dokładnie spłucz i umieść na patelni z grubym dnem.
Dodaj wodę, przykryj i smaż na małym ogniu przez 5-7 minut.
Przetrzyj miękkie jagody przez sito.
Powstałe puree wymieszaj z 1,4 kg cukru i pozostaw na 30 minut.
Doprowadzić masę do wrzenia, dodać pektynę zmieszaną z pozostałym cukrem i gotować przez 5 minut.
Ułóż galaretkę z rokitnika w wysterylizowanych słoikach i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy