Ze wszystkich dziesiątek sposobów marynowania pęcherzycy na zimę opcja w soku pomidorowym jest jedną z moich ulubionych. Lepiej jest wziąć domowy i świeży sok pomidorowy, a poza tym wszystko jest bardzo proste. Poradzi sobie nawet niedoświadczony kucharz.
Składniki
- pęcherzyca - 2 kg
- sok pomidorowy - 1.5 L
- cukier - 3 art.
- sól - 3 art.
- ocet - 2 art.
- liść laurowy - 2 kawałki
- czarny pieprz - 1 łyżeczka
- liście porzeczki - 4 kawałki
- korzeń chrzanu - 1 rzecz
- czosnek - 4 ząbki
- seler - 2 gałązki
- koperek - 4 parasolka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść pęcherzycę i gotuj przez 3 minuty we wrzącej wodzie.
Zagotuj sok pomidorowy z cukrem, solą, liściem laurowym, pieprzem i octem.
Umieść pęcherzycę i wszystkie inne dodatki w sterylnych słoikach.
Napełnij marynatą i zwiń na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy