Nie można obejść się bez takiego zbioru zimą. Pikantne marynaty można podawać jako przystawkę, dodawać do sałatek, zup i pizzy. Polecam odpowiedzialne podejście do wyboru warzyw. Jeśli są gorzkie i bez smaku, nawet suplementy nie pomogą.
Składniki
- ogórki - 2 kg
- czosnek - 5 ząbki
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- ocet - 80 ml
- Zieleń - 10 g
- liść laurowy - 2 kawałki
- czarny pieprz - 4 groszek
- cukier - 50 g
- sól - 60 g
- woda (filtrowane) – 1,8 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz ogórki i namocz w zimnej wodzie przez 4 godziny.
Pokrój ostrą paprykę wzdłuż, obierz nasiona, posiekaj.
Obierz czosnek, lekko dociśnij ostrzem noża i pokrój na duże kawałki.
Włóż przyprawy, zioła, czosnek i ostrą paprykę do wysterylizowanych słoików.
Mocno ubij ogórki, starając się pozostawić mniej pustych przestrzeni w słoikach.
Wlać do góry wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i pozostawić na 30 minut.
Odcedź do rondla, dodaj cukier i sól.
Doprowadzić do wrzenia, dodać ocet i natychmiast zdjąć z ognia.
Wlać wrzącą marynatę do słoików, zwinąć ogórki i owinąć grubym ręcznikiem na jeden dzień.