półfabrykaty na zimę
03.01.2023
Burak bez kapusty z koncentratem pomidorowym na zimę
1 godz. 40 min.
4 porcje
Właściwie prawie każdą ulubioną zupę można zwinąć na zimę, jeśli chcesz. Ten burak był początkowo eksperymentem, ale eksperyment całkowicie się powiódł, więc dzielę się wynikami. Ugotujemy go bez kapusty, ale z koncentratem pomidorowym.
Składniki
- Burak - 1 kg
- marchew - 500 g
- cebula - 500 g
- czosnek - 50 g
- Pasta pomidorowa - 350 ml
- Olej roślinny - 250 ml
- ocet - 5 art.
- sól - 3 CZ. l.
- cukier - 2 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki i buraki.
Wymieszaj wszystko razem, dodaj cukier, sól, olej, pomidor i zmiażdżony czosnek.
Dusić obrabiany przedmiot na kuchence przez 50 minut pod przykryciem po ugotowaniu.
Wlej ocet, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut i zwiń buraki w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy