Konserwy Ryzhiki według tego przepisu są nie tylko smaczne, ale także bardzo piękne. Podczas gotowania pozostaje jasny pomarańczowy kolor grzybów, co oznacza, że ta przekąska stanie się centrum uwagi na świątecznym stole.
Składniki
- Rydzyk - 1 kg
- woda - 1 L
- liście porzeczki - 3 szt.
- cynamon - 1/2 kije
- liść laurowy - 2 szt.
- Goździk - 2 szt.
- ziele angielskie (groszek) – 5 szt.
- czarny pieprz (groszek) – 5 szt.
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj Grzyby, oczyść z piasku, spłucz pod bieżącą wodą.
W garnku do gotowania zagotuj wodę, dobrze posolić, zmniejszyć ogień i ostrożnie ułożyć przygotowane grzyby. Gotuj grzyby przez 10-15 minut, a następnie zdejmij z ognia, włóż do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.
Aby przygotować marynatę na patelni, zagotuj 1 litr wody, dodaj 1 łyżkę. sól, liść laurowy, oba rodzaje pieprzu, goździki, liście porzeczki i posiekany cynamon. Wymieszaj i podgrzej marynatę, aż sól całkowicie się rozpuści.
W gotującej się marynacie umieść gotowane grzyby i gotuj przez 10-15 minut. +
Włóż gorące grzyby łyżką cedzakową do sterylnych słoików, zalej wrzącą marynatą na wierzch słoików.
Zwiń słoiki z marynowanymi grzybami, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.