Dla mnie to danie kojarzy się z dzieciństwem. Pamiętam, jak moja mama gotowała go w dużym rondlu i przez długi czas w domu unosił się apetyczny aromat. Teraz sam gotuję sałatkę. Tak jak poprzednio, to cały rytuał! Z przyjemnością dzielę się z Tobą rodzinnym przepisem.
Składniki
- bakłażany - 2 kg
- ostra czerwona papryka - 3 strąk
- czosnek - 200 g
- pomidory - 500 g
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- Olej roślinny (do smażenia) – 250 ml
- ocet - 120 ml
- cukier - 1 art.
- sól - 1,5 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój bakłażany i moczyć przez 15 minut w osolonej wodzie.
Połóż kawałki na desce i osusz ręcznikiem papierowym.
Smaż bakłażany na oleju na złoty kolor po obu stronach.
Pokrój ostrą paprykę na pół i obierz nasiona.
Zmiel pomidory, ostrą paprykę i czosnek w blenderze.
Wymieszaj powstałą masę z cukrem, solą, przyprawami i gotuj przez 10 minut.
Dodaj bakłażana, gotuj przez kolejne 5 minut i wlej ocet.
Ułóż sałatkę w czystych, suchych słoikach, zwiń i owiń kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy