sałatka na zimę

30 min
8 porcji
Sałatka na zimę
pundapanda, stock.adobe.com
0

Dla mnie to danie kojarzy się z dzieciństwem. Pamiętam, jak moja mama gotowała go w dużym rondlu i przez długi czas w domu unosił się apetyczny aromat. Teraz sam gotuję sałatkę. Tak jak poprzednio, to cały rytuał! Z przyjemnością dzielę się z Tobą rodzinnym przepisem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój bakłażany i moczyć przez 15 minut w osolonej wodzie.

Połóż kawałki na desce i osusz ręcznikiem papierowym.

Smaż bakłażany na oleju na złoty kolor po obu stronach.

Pokrój ostrą paprykę na pół i obierz nasiona.

Zmiel pomidory, ostrą paprykę i czosnek w blenderze.

Wymieszaj powstałą masę z cukrem, solą, przyprawami i gotuj przez 10 minut.

Dodaj bakłażana, gotuj przez kolejne 5 minut i wlej ocet.

Ułóż sałatkę w czystych, suchych słoikach, zwiń i owiń kocem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy