Bardzo prosty przepis dla koneserów konserwowania pomidorów. Proponuję gotować pomidory we własnym soku bez octu. Wystarczy zagotować sok z dodatkami, a następnie wysterylizować razem z pomidorami. Obrabiany przedmiot można przechowywać nawet w temperaturze pokojowej.
Składniki
- pomidory - 5 kg
- czosnek - 4 ząbki
- mielony czarny pieprz - do smaku
- cukier - 80 g
- sól - 80 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przełóż połowę pomidorów przez sokowirówkę.
Obierz pozostałe warzywa i włóż do słoików.
Wlej sok pomidorowy do rondla z grubym dnem, dodaj czosnek, cukier, sól i mielony pieprz przepuszczony przez prasę.
Gotuj przez 10 minut i wlej do słoików z pomidorami.
Sterylizuj przez 15 minut, zwiń i pozostaw na jeden dzień w cieple.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy