pigwa w syropie na zimę

1 godz. 0 min.
4 porcje
Pigwa w syropie na zimę
vivoo, stock.adobe.com
0

Jednym z najlepszych sposobów na przygotowanie pigwy na zimę jest po prostu zakonserwowanie jej w syropie. Słodki i aromatyczny, jest łatwy w przygotowaniu i nie zajmuje dużo czasu. W tej formie na pewno spodoba się dorosłym i dzieciom.

Składniki

  • pigwa - 1 kg
  • cukier - 500 g
  • woda - 100 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zagotuj wodę z cukrem i gotuj, aż będzie gładka.

Pokrój pigwę w plasterki, napełnij syropem i pozostaw do ostygnięcia.

Doprowadzić do wrzenia, gotować przez 5-7 minut i ponownie ostudzić.

Gotuj przez kolejne 5-7 minut, ponownie ostudź i ponownie gotuj.

Rzuć pigwę w syropie do sterylnych słoików.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy