Przygotujmy dziś pikantną koreańską przekąskę z bakłażana na zimę. Podawaj taką sałatkę do stołu z mięsem, rybami i drobiem lub możesz po prostu oprócz gotowanych ziemniaków. Pyszne i niebanalne. Polecam dla odmiany w zimnych porach roku.
Składniki
- bakłażany - 1 kg
- marchew - 250 g
- papryka - 250 g
- cebula - 250 g
- czosnek - 1/2 głowice
- Chili - do smaku
- Olej roślinny - 50 ml (+50 ml do smażenia)
- ocet (9%) – 50 ml
- sos sojowy - 3 art.
- przyprawy i przyprawy (dla koreańskiej marchewki) – 8 g
- mielona kolendra - 1/2 art.
- cukier - 2 art.
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz bakłażany, usuń ogony, pokrój w duże paski, a następnie usmaż na rozgrzanym oleju roślinnym na złoty kolor.
Obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój w półpierścienie.
Zetrzyj marchewki na koreańskiej tarce do marchwi. Pokrój cebulę w półpierścienie.
W głębokiej misce połącz smażone bakłażany i posiekane warzywa, dodaj posiekany czosnek i delikatnie wymieszaj.
Wlej olej roślinny i sos sojowy, sól, dodaj cukier, koreańską przyprawę do marchwi, mieloną kolendrę i ostrą paprykę (do smaku). Na koniec wprowadź ocet i wszystko wymieszaj.
Wyślij miskę sałatki do lodówki na 3 godziny, aby uformować sok.
Po określonym czasie wymieszaj sałatkę i włóż do wcześniej wysterylizowanych słoików. Przykryj słoiki czystymi pokrywkami i sterylizuj w garnku z wodą (woda w garnku powinna sięgać do "ramion" słoików; czas sterylizacji słoików 0,5 l - 20 minut od momentu zagotowania wody w garnku).
Po sterylizacji zwiń słoiki z obrabianym przedmiotem, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone bakłażany w stylu koreańskim przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.