Trochę wolnego czasu i wyobraźni - a teraz znajomy winegret zamienia się w wyśmienitą ucztę! Jednocześnie klasyczny zestaw produktów się nie zmienia, a chrupiąca marynowana cebula nadaje winegretowi pikantność i oryginalny smak.
Składniki
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 2 art.
- ocet winny - 1 art.
- mielona kolendra - 0,5 CZ. l.
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz ugotowane buraki, ziemniaki i marchewki. Obierz cebulę.
Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie i złóż do małej głębokiej miski.
Dodaj sól, olej roślinny, ocet, mielony pieprz i kolendrę do cebuli. Wymieszaj i pozostaw do marynowania pod przykryciem na 15 minut.
Pokrój buraki, marchew, ziemniaki i pikle w drobną kostkę. Złóż wszystko do głębokiej miski.
Dodaj marynowaną cebulę, sól i olej roślinny. Delikatnie wymieszaj sałatkę łyżką, uważając, aby nie zmiażdżyć warzyw.
Połóż winegret na talerzu do podania, możesz udekorować ziołami do smaku.