Aby pomidory w puszkach błyszczały nowymi kolorami, wystarczy dodać do słoika coś nowego i interesującego. Na przykład kilka garści jarzębiny. Da swoją kwaskowatość i lekką cierpkość, które są tak dobre w przygotowaniu warzyw.
Składniki
- pomidory - 1.5 kg
- Jarzębina - 2-3 garści
- liście wiśni - 2 kawałki
- liście porzeczki - 2 kawałki
- pietruszka - 4 gałązki
- czosnek - 4 ząbki
- nasiona gorczycy - 2 łyżeczka
- cukier - 3 art.
- ocet - 3 art.
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej jarzębinę wrzącą wodą przez kilka minut i wrzuć do durszlaka.
Włóż jarzębinę, pomidory, liście, pietruszkę, czosnek i nasiona gorczycy do sterylnych słoików.
Zalej wrzącą wodą i pozostaw na 20 minut pod pokrywkami.
Odcedź tę wodę, dodaj cukier, sól i ocet, ponownie zagotuj i wlej z powrotem.
Zwiń pomidory na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy