dżem z aronii z jabłkami

30 min
8 porcji
Dżem z aronii z jabłkami
Nicole's, stock.adobe.com
0

Krzewy aronii są powszechne, ale niewiele osób decyduje się na wykonanie zbioru jagód. Ktoś jest zdezorientowany cierpkością, a ktoś w ogóle o tym nie myślał. Zgodnie z tym przepisem dżem z aronii z jabłkami okazuje się bardzo smaczny!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj jagody aronii, opłucz i włóż do rondla.

Zalać wrzącą wodą i odstawić na 5 minut.

Odcedź, lekko ostudź aronię i przepuść przez maszynę do mięsa.

Pokrój jabłka na ćwiartki, obierz i przepuść przez maszynkę do mięsa.

Wymieszaj oba półfabrykaty, dodaj cukier i gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Wyjmij patelnię z pieca i odłóż na bok do ostygnięcia.

Sparzyć cytrynę wrzącą wodą, przeciąć na pół i wycisnąć sok.

Wlej sok z cytryny do rondla z dżemem, gotuj przez 10 minut i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy