Krzewy aronii są powszechne, ale niewiele osób decyduje się na wykonanie zbioru jagód. Ktoś jest zdezorientowany cierpkością, a ktoś w ogóle o tym nie myślał. Zgodnie z tym przepisem dżem z aronii z jabłkami okazuje się bardzo smaczny!
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj jagody aronii, opłucz i włóż do rondla.
Zalać wrzącą wodą i odstawić na 5 minut.
Odcedź, lekko ostudź aronię i przepuść przez maszynę do mięsa.
Pokrój jabłka na ćwiartki, obierz i przepuść przez maszynkę do mięsa.
Wymieszaj oba półfabrykaty, dodaj cukier i gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Wyjmij patelnię z pieca i odłóż na bok do ostygnięcia.
Sparzyć cytrynę wrzącą wodą, przeciąć na pół i wycisnąć sok.
Wlej sok z cytryny do rondla z dżemem, gotuj przez 10 minut i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy