Sałatka z fioletowej cebuli i rozmarynu wydaje się taka prosta. To jedna z najbardziej wszechstronnych przekąsek, które można ogólnie przygotować na zimę. Radzę zaopatrzyć się w nie na przyszłość i podawać osobno lub dodawać do innych potraw.
Składniki
- cebula fioletowa - 600 g
- woda - 300 ml
- ocet - 3 art.
- Olej roślinny - 3 art.
- sól - 1 łyżeczka
- cukier - 1 art.
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 łyżeczka
- rozmaryn - 3 gałązki
- Goździk - 2 Bud
- liść laurowy - 2 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj wodę, sól, cukier, liście laurowe i ziarna pieprzu. Dodaj goździki i zagotuj.
Wlej olej i ocet do marynaty i gotuj przez kolejną minutę.
Pokrój cebulę w krążki i włóż do gorącej marynaty.
Pozostaw na kilka minut pod pokrywką i przenieś do wysterylizowanych słoików.
Dodaj tam gałązki rozmarynu i zwiń sterylizowane pokrywki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy