ajvar po serbsku z papryki na zimę

50 min
8 porcji
Ajvar po serbsku z papryki na zimę
Jane Vershinin, stock.adobe.com
0

Jesienią, kiedy wszystkie blaty są zaśmiecone papryką, nadszedł czas, aby przygotować apetyczny ajvar. Przepis na ten serbski SOS wymaga wstępnego smażenia lub pieczenia warzyw. Bardziej podoba mi się druga opcja.

Składniki

  • papryka - 2 kg
  • czosnek - 100 g
  • oliwa z oliwek - 100 ml
  • ocet (9 %) – 100 ml
  • cukier - 50 g
  • papryka - 0,5 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • sól - 1 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Paprykę opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.

Ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia i piecz przez 30 minut w piekarniku.

Pieczone warzywa złożyć w misce i przykryć folią spożywczą na 20 minut.

Delikatnie zdejmij skórkę, usuń nasiona. Przenieś miąższ do miski blendera.

Dodaj sól, cukier, przyprawy, czosnek przepuszczony przez prasę, olej i ubij, aż będzie gładki.

Przenieś powstałą masę na patelnię i gotuj przez 7-10 minut, często mieszając.

Wlej ocet, wymieszaj i po 2 minutach zdejmij z ognia.

Rozłóż ajvar w wysterylizowanych słoikach, zamknij pokrywkami i owiń ciepłym ręcznikiem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy