Jesienią, kiedy wszystkie blaty są zaśmiecone papryką, nadszedł czas, aby przygotować apetyczny ajvar. Przepis na ten serbski SOS wymaga wstępnego smażenia lub pieczenia warzyw. Bardziej podoba mi się druga opcja.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Paprykę opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
Ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia i piecz przez 30 minut w piekarniku.
Pieczone warzywa złożyć w misce i przykryć folią spożywczą na 20 minut.
Delikatnie zdejmij skórkę, usuń nasiona. Przenieś miąższ do miski blendera.
Dodaj sól, cukier, przyprawy, czosnek przepuszczony przez prasę, olej i ubij, aż będzie gładki.
Przenieś powstałą masę na patelnię i gotuj przez 7-10 minut, często mieszając.
Wlej ocet, wymieszaj i po 2 minutach zdejmij z ognia.
Rozłóż ajvar w wysterylizowanych słoikach, zamknij pokrywkami i owiń ciepłym ręcznikiem na jeden dzień.