marynowane zielone pomidory na zimę
Dzielenie się prostym przepisem na marynowane zielone pomidory. Pomidory są chrupiące, umiarkowanie ostre i bardzo aromatyczne. Zamknij taki przedmiot na zimę, aby urozmaicić dietę w zimnych porach roku. Do przystawek, mięsa i drobiu-idealny!
Składniki
- zielone pomidory - 1,3 kg
- czosnek - 8 ząbki
- liść laurowy - 4 szt.
- czarny pieprz (groszek) – 16 szt.
- ziele angielskie (groszek) – 12 szt.
- Goździk - 4 szt.
- woda - 750 ml
- ocet (9%) – 100 ml
- cukier - 3 art.
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz pomidory, pokrój na 4 części, usuń gęste łodygi.
Czosnek obrać i pokroić w plastry.
Na dnie wstępnie wysterylizowanych słoików umieść 1 goździk, 4 groszki Czarne i 3 groszki ziela angielskiego. Napełnij słoiki do góry plasterkami pomidora, od czasu do czasu dodając talerze czosnku.
Przygotuj marynatę. Dodaj sól, cukier, liść laurowy do wody, zagotuj i gotuj przez 3-5 minut, a następnie wprowadź ocet i zdejmij patelnię z ognia.
Wlej pomidory do słoików z wrzącą marynatą. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i wyślij do sterylizacji w rondlu z wodą (woda powinna sięgać do "ramion" słoików; czas sterylizacji słoików o pojemności 0,5 litra wynosi 20 minut od momentu zagotowania wody w rondlu).
Po sterylizacji zwiń słoiki z obrabianym przedmiotem, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone marynowane zielone pomidory są doskonale przechowywane w zaciemnionym miejscu w temperaturze pokojowej.