Oryginalne Koreańskie kimchi różni się od zwykłych marynowanych warzyw smakiem i technologią gotowania. Do przepisu potrzebna będzie kapusta pekińska i dużo przypraw. I jak zrobić wszystko w domu – powiem ci dalej w przepisie.
Składniki
- kapusta pekińska - 1 Kochan
- daikon - 100 g
- cebula - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- czosnek - 4 ząbki
- szczypiorek - 4 pióra
- imbir - 3 zobacz
- sos sojowy - 2 art.
- sól morska - 1 art.
- sól - 1 art.
- cukier - 0.5 art.
- mąka ryżowa - 0.5 art.
- papryka - 1 art.
- suszone chili - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój kapustę wzdłuż na ćwiartki.
Wymieszaj oba rodzaje soli, posyp każdą oistę kapusty i złóż do miski.
Wlej 500 ml wody, przykryj folią i wyślij kapustę do lodówki na 4-6 godzin. W tym procesie Odwróć kilka razy.
Odcedź solankę i dodaj do niej cukier i mąkę ryżową.
Gotuj solankę przez 5 minut na małym ogniu po zagotowaniu. Zgęstnieje.
Pozwól mu ostygnąć i dodaj sos sojowy i przyprawy.
Zetrzyj imbir, posiekaj zieloną i zwykłą cebulę, drobno posiekaj czosnek i wymieszaj z pastą solankową.
Zmiel tę masę blenderem, a następnie dodaj cienko pokrojoną marchewkę i daikon.
Rozłóż tę pastę między liśćmi kapusty i szczelnie umieść puste miejsca w pojemniku.
Przykryj szczelną pokrywką i pozostaw na jeden dzień w temperaturze pokojowej.
Włóż kimchi do lodówki do przechowywania.