przekąski 21.07.2023

Koreańskie kimchi z kapusty pekińskiej w domu

1 godz. 30 min.
4 porcje
Koreańskie kimchi z kapusty pekińskiej w domu
Fotema, stock.adobe.com
0

Oryginalne Koreańskie kimchi różni się od zwykłych marynowanych warzyw smakiem i technologią gotowania. Do przepisu potrzebna będzie kapusta pekińska i dużo przypraw. I jak zrobić wszystko w domu – powiem ci dalej w przepisie.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój kapustę wzdłuż na ćwiartki.

Wymieszaj oba rodzaje soli, posyp każdą oistę kapusty i złóż do miski.

Wlej 500 ml wody, przykryj folią i wyślij kapustę do lodówki na 4-6 godzin. W tym procesie Odwróć kilka razy.

Odcedź solankę i dodaj do niej cukier i mąkę ryżową.

Gotuj solankę przez 5 minut na małym ogniu po zagotowaniu. Zgęstnieje.

Pozwól mu ostygnąć i dodaj sos sojowy i przyprawy.

Zetrzyj imbir, posiekaj zieloną i zwykłą cebulę, drobno posiekaj czosnek i wymieszaj z pastą solankową.

Zmiel tę masę blenderem, a następnie dodaj cienko pokrojoną marchewkę i daikon.

Rozłóż tę pastę między liśćmi kapusty i szczelnie umieść puste miejsca w pojemniku.

Przykryj szczelną pokrywką i pozostaw na jeden dzień w temperaturze pokojowej.

Włóż kimchi do lodówki do przechowywania.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy