Latem często gotuję pomidory po koreańsku. Pikantna przekąska doskonale uzupełnia tłuczone ziemniaki, owsiankę, makaron, dania z ryb i mięsa. Gotowanie jest bardzo proste. Aby uzyskać najlepszy wynik, polecam wybrać najbardziej soczyste i smaczne warzywa.
Składniki
- pomidory - 500 g
- ostra czerwona papryka - pół
- marchew (średni) – 1 rzecz
- czosnek - 3 ząbki
- Zieleń (Dowolna) – kilka gałązek
- ocet jabłkowy - 2 art.
- Olej roślinny (bez zapachu) – 2 art.
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- mielony imbir - 0,5 łyżeczka
- cukier - 0,5 CZ. l.
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój pomidory, ostrą paprykę i zioła.
Zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.
Posyp marchewki przyprawami, cukrem i skrop gorącym olejem. Mieszaj, przykryj i odłóż na bok na 5 minut.
Połącz pomidory, ostrą paprykę, zioła i marchewkę.
Dodaj ocet, sól przepuszczony przez prasę czosnek i delikatnie wymieszaj. Umieść Koreańskie pomidory w lodówce na 2 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy