Rzadko udaje mi się znaleźć idealną pod każdym względem shawarmę, więc zwykle robię ją w domu. Jak wiecie, istnieje wiele przepisów na tę popularną przekąskę. Oferuję zdrowszą opcję z indykiem, awokado i aromatycznymi ziołami.
Składniki
- Pita (cienki) – 2 liścia
- Indyk (gotowane) – 350 g
- awokado - 2 kawałki
- pomidory koktajlowe - 250 g
- szczypiorek - 3 stem
- kolendra (różna) – 4 gałązki
- czosnek - 2 ząbki
- sałata - 4 listek
- sok z cytryny - 1 art.
- śmietana - 2 art.
- majonez - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój gotowanego indyka na małe kawałki.
Awokado obrać, pokroić i skropić sokiem z cytryny.
Rozerwij liście sałaty rękami. Posiekaj pomidory, kolendrę i zieloną cebulę nożem.
Połącz majonez, śmietanę i czosnek przepuszczony przez prasę.
Rozłóż chleb pita na stole i posmaruj powstałym sosem.
Na dolnej jednej trzeciej szerokiej krawędzi ułóż liście sałaty, indyka, szalotki, pomidory i awokado.
Posyp posiekaną kolendrą, delikatnie wsuń krawędzie do środka i zwiń ciasną rolkę. Powtórz z drugim chlebem pita i pozostałym nadzieniem.
Pokrój gotową shawarmę na pół, aby zrobić małe porcje.