Pyszna shawarma nie jest trudna do zrobienia w domu. W takim przypadku będziesz dokładnie wiedział, z czego jest zrobiony i możesz sam regulować smak. Jeśli lubisz mięso, spróbuj zrobić shawarmę z kurczakiem i mieloną wołowiną. Bardzo satysfakcjonujące i proste!
Składniki
- Pita (cienki) – 4 kawałki
- filet z kurczaka (gotowane) – 300 g
- mielona wołowina - 200 g
- pomidory - 3 kawałki
- ogórki - 300 g
- kapusta pekińska - 200 g
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 2 ząbki
- Olej roślinny - 20 ml
- majonez - 150 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Smaż mieloną wołowinę na oleju roślinnym do miękkości.
Sól, pieprz i dodaj czosnek przepuszczony przez prasę.
Pokrój kurczaka, pomidory, kapustę, ogórki i obraną cebulę.
Rozłóż chleb pita na stole i posmaruj majonezem.
Na trzeciej części długiej krawędzi chleba pita połóż mięso mielone, kurczaka, kapustę, cebulę, ogórki i pomidory.
Najpierw zawiń boki, a następnie zwiń chleb pita. Powtórz z pozostałymi chlebami pita.
Usmaż gotową shawarmę na suchej patelni grillowej przez trzy minuty z każdej strony.