Ten przepis zainspirował mnie hiszpańską tortillą. Zwykle gotuje się bez mleka i śmietany, ale pozwoliłem sobie na złamanie tej zasady. W rezultacie powstał bardzo smaczny, soczysty i miękki omlet. Dokładnie taki, moim zdaniem, powinien być!
Składniki
- jaja kurze - 6 sztuk
- mleko - 150 ml
- ziemniaki (gotowane) – 300 g
- Grzyby - 100 g
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój grzyby, obrane ziemniaki i cebulę.
Rozgrzej olej na patelni, ułóż cebulę z pieczarkami i smaż do miękkości. Na koniec sól i pieprz.
Rozbij jajka do miski, dopraw solą, pieprzem i lekko wstrząśnij widelcem.
Wlej ciepłe mleko i wymieszaj.
Dodaj ziemniaki, smażone grzyby i jeszcze raz wymieszaj.
Nasmaruj formę o odpowiednim rozmiarze, ułóż przygotowaną mieszaninę i piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy