
Japońskie danie jest kochane przez wielu, ale tylko jednostki mogą zrobić idealne bułki. Na szczęście zaradni szefowie kuchni znaleźli wyjście i wymyślili ciasto sushi z przekąskami. Składniki są po prostu układane warstwami na talerzu, co może zrobić nawet niedoświadczony kucharz.
Składniki
- okrągły ryż (gotowane) – 250 g
- łosoś (małosolna) – 100 g
- krewetki (gotowane) – 4 kawałki
- czerwony kawior - 1 art.
- Ser Cheddar - 100 g
- ser śmietankowy - 100 g
- sok z cytryny - 1 art.
- ocet ryżowy - 1 art.
- cukier - 0,5 łyżeczka
- Burak (gotowany) – 100 g
- szczypiorek - 1 łodyga
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotowany ryż wymieszaj z octem i cukrem. Przykryj i odłóż na bok na 10 minut.
Zetrzyj buraki na drobnej tarce, zbierz w gazę i wyciśnij sok.
Połącz ser śmietankowy i sok.
Pokrój łososia w cienkie plasterki.
Krewetki opłucz wrzącą wodą, obierz skorupy i skrop sokiem z cytryny.
Zetrzyj ser na drobnej tarce.
Umieść pierścień do serwowania na talerzu, połóż połowę ryżu.
Dodaj ser zabarwiony sokiem z buraków.
Na wierzch z pozostałym ryżem i lekko ubij.
Posyp tartym serem. Na wierzchu uformuj łososia w różę.
Ładnie ułóż krewetki, czerwony kawior i zieloną cebulę.
Ciasto z przekąskami powinno siedzieć w lodówce przez kilka godzin przed podaniem.