Sałatka ogórkowa z cebulą na zimę

3 godz. 0 min.
2 puszki po 0,5 l
Sałatka z ogórków z cebulą na zimę
marysckin, stock.adobe.com
0

Ogórki są często używane do różnych zbiorów na zimę. Dzisiaj podzielę się przepisem na sałatkę z ogórków w puszkach z cebulą. Okazuje się, że jest to dość uniwersalna rzecz-zarówno niezależna przekąska, jak i półprodukt do dodawania do zup i innych potraw.

Składniki

  • ogórki - 2 kg
  • cebula - 300 g
  • koperek - 1 pęczek
  • Olej roślinny (rafinowany) – 12 art.
  • ocet (9%) – 7 art.
  • sól - 1 art.
  • cukier - 3 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz ogórki i w zależności od wielkości pokrój w kółka lub ćwiartki.

Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie, koperek opłukać, osuszyć i posiekać.

W misce połącz ogórki, cebulę i koperek. Sól sałatkową, dodaj cukier, ocet i olej roślinny. Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw na 3 godziny w temperaturze pokojowej.

Po określonym czasie włóż sałatkę wraz z powstałym sokiem do garnka do gotowania, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 7-10 minut.

Zapakuj gorącą sałatkę z ogórka z cebulą do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i ostudź. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy