
Ogórki są często używane do różnych zbiorów na zimę. Dzisiaj podzielę się przepisem na sałatkę z ogórków w puszkach z cebulą. Okazuje się, że jest to dość uniwersalna rzecz-zarówno niezależna przekąska, jak i półprodukt do dodawania do zup i innych potraw.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz ogórki i w zależności od wielkości pokrój w kółka lub ćwiartki.
Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie, koperek opłukać, osuszyć i posiekać.
W misce połącz ogórki, cebulę i koperek. Sól sałatkową, dodaj cukier, ocet i olej roślinny. Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw na 3 godziny w temperaturze pokojowej.
Po określonym czasie włóż sałatkę wraz z powstałym sokiem do garnka do gotowania, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 7-10 minut.
Zapakuj gorącą sałatkę z ogórka z cebulą do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i ostudź. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.