dżem z niebieskich winogron

45 min
4 porcje
Dżem z niebieskich winogron
quarterphotography, stock.adobe.com
0

Doskonały dżem uzyskuje się nie tylko z wiśni lub truskawek, ale także z winogron. Nie jest tak znajomy, ale bardzo smaczny i oryginalny. Bardziej lubię gotować z niebieskich winogron, więc podzielę się tym przepisem.

Składniki

  • Winogrona (Niebieski) – 1 kg
  • woda - 150 ml
  • cukier - 800 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zagotuj wodę z cukrem i gotuj, aż syrop będzie gładki.

Włóż do niego winogrona i gotuj przez kolejne 10-15 minut.

Zmielić masę blenderem lub zmielić przez sito.

Ponownie zagotuj i zwiń w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy