Sekretem przezroczystego dżemu jabłkowego jest krótkotrwałe wielokrotne gotowanie. W takim przypadku twój aktywny udział będzie wymagał bardzo mało - przez większość czasu dżem jest podawany. Spróbuj koniecznie, ta niesamowita uczta jest piękna i bardzo smaczna!
Składniki
- jabłka - 2 kg
- cukier - 1,4 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jabłka opłucz, usuń rdzenie, pokrój w plasterki ze skórką.
Umieść jabłka w misce do gotowania i przykryj cukrem. Wstrząśnij miską, aby równomiernie rozprowadzić cukier, przykryj i pozostaw na jeden dzień.
Włóż miskę z obrabianym przedmiotem do ognia, zagotuj i gotuj przez kilka minut po ugotowaniu, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Zdejmij miskę z ognia i pozostaw na jeden dzień.
Powtórz procedurę dwa razy w ciągu następnych dwóch dni.
Po ostatnim gotowaniu włóż gorący dżem do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i ostudź. Schłodzony dżem jabłkowy przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.