
Raz w ramach eksperymentu próbowałem marynować kotlety w musztardzie. Okazało się tak pyszne, że od tego czasu ten przepis stał się moim ulubionym! Aby danie nie było zbyt ostre, dodaję trochę kwaśnej śmietany do marynaty.
Składniki
- wieprzowina (osheek) – 700 g
- musztarda - 2 art.
- śmietana - 1 art.
- jaja kurze - 2 kawałki
- bułka tarta - 50 g
- Olej roślinny - 60 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- papryka (mielona) – do smaku
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wieprzowinę, osusz i pokrój w poprzek włókien na plastry o grubości około 1 centymetra.
Pokonaj każdy kawałek młotkiem po obu stronach.
Posyp powstałe półfabrykaty mielonym pieprzem i solą.
Wymieszaj musztardę ze śmietaną i obficie posmaruj nimi kotlety.
Przykryj wszystko pokrywką i pozostaw do marynowania na 3-4 godziny.
Lekko ubij jajka z mieloną papryką i solą.
Na szerokim talerzu posyp bułkę tartą.
Kotlety zanurzyć w mieszance jajecznej, obtoczyć w bułce tartej i ułożyć na rozgrzanej patelni z olejem.
Smażyć na szybkim ogniu przez 4-5 minut z każdej strony, a następnie ułożyć kotlety na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar oleju.