Taką piękną zapiekankę z twarogu można zrobić na przyjęcie dla dzieci lub po prostu zadowolić rodzinę w pochmurny dzień. Aby to zrobić, musisz przygotować dwie części ciasta: z dyni i twarogu. Muszą mieć taką samą gęstość!
Składniki
- twaróg - 400 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- skrobia kukurydziana - 1 art.
- cukier - 2 art.
- sól - 0,25 łyżeczka
- Dynia - 400 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- cukier - 2 art.
- skrobia kukurydziana - 1 art.
- wanilina - na czubku noża
- woda - 100 ml
- masło - 20 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz dynię, pokrój, włóż do małego rondla, zalej wodą i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
Ugotowaną dynię zmiażdż tłuczkiem lub zmiel blenderem zanurzeniowym.
Dodaj skrobię, lekko ubite jajka, cukier i wanilinę. Wszystko dobrze wymieszaj.
Zmiel twaróg za pomocą blendera zanurzeniowego.
Połącz twaróg, ubite jajka, cukier, sól i skrobię kukurydzianą. Mieszaj masę, aż będzie gładka.
W rezultacie oba puste miejsca powinny mieć tę samą gęstość. W razie potrzeby dodaj przegotowaną wodę do części dyniowej i mleko do twarogu.
Wyłóż formę papierem do pieczenia i posmaruj masłem.
Rozłóż 2 łyżki. l. puste miejsce z dyni, a następnie tyle samo twarogu. Kontynuując naprzemiennie, układaj masy, aż się skończą.
Piecz przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.