ajika z zielonych pomidorów na zimę

4 godz. 0 min.
2 puszki po 0,5 l
Adżika z zielonych pomidorów na zimę
Peredniankina, stock.adobe.com
0

Zwykła adjika od dawna nikogo nie zaskoczy. Czy kiedykolwiek próbowałeś adżiki z zielonych pomidorów? Jeśli nie, Gorąco polecam! I nie tylko próbować, ale także gotować własnymi rękami. Jest to całkowicie nieskomplikowane, a wynik jest zdecydowanie tego wart.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz pomidory, pokrój na 4 części. Aby usunąć gorycz, obficie posolić pomidory i pozostawić w temperaturze pokojowej na 3-4 godziny, a następnie spuścić powstały sok.

Ostra papryka obierz nasiona i łodygi, pokrój losowo, połącz z pomidorami.

Przełóż przygotowane warzywa przez maszynę do mięsa.

Umieść masę warzywną na patelni, zagotuj na małym ogniu i od czasu do czasu mieszając gotuj Adjikę pod pokrywką przez 50-60 minut.

Dodaj sól, cukier, posiekany czosnek, olej roślinny i ocet. Wymieszaj masę i gotuj przez kolejne 15 minut.

Wlej gorącą Adjikę do przygotowanych sterylnych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami i ostudź. Przechowuj przedmiot w ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy