ajika z zielonych pomidorów na zimę
Zwykła adjika od dawna nikogo nie zaskoczy. Czy kiedykolwiek próbowałeś adżiki z zielonych pomidorów? Jeśli nie, Gorąco polecam! I nie tylko próbować, ale także gotować własnymi rękami. Jest to całkowicie nieskomplikowane, a wynik jest zdecydowanie tego wart.
Składniki
- zielone pomidory - 2 kg
- ostra czerwona papryka - 200 g
- czosnek - 80 g
- Olej roślinny - 4 art.
- ocet (9%) – 3 art.
- cukier - 3 art.
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz pomidory, pokrój na 4 części. Aby usunąć gorycz, obficie posolić pomidory i pozostawić w temperaturze pokojowej na 3-4 godziny, a następnie spuścić powstały sok.
Ostra papryka obierz nasiona i łodygi, pokrój losowo, połącz z pomidorami.
Przełóż przygotowane warzywa przez maszynę do mięsa.
Umieść masę warzywną na patelni, zagotuj na małym ogniu i od czasu do czasu mieszając gotuj Adjikę pod pokrywką przez 50-60 minut.
Dodaj sól, cukier, posiekany czosnek, olej roślinny i ocet. Wymieszaj masę i gotuj przez kolejne 15 minut.
Wlej gorącą Adjikę do przygotowanych sterylnych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami i ostudź. Przechowuj przedmiot w ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej.