Istnieją dziesiątki, a nawet setki przepisów na kawior z bakłażana. Przy całej swojej prostocie każda gospodyni ma swoje subtelności i sekrety. Tym razem podzielę się z wami ulubionym przepisem w Odessie. Taki kawior na zimę przygotowała moja babcia – i do tej pory nie próbowałem smaczniejszego.
Składniki
- bakłażany - 4 kawałki
- papryka - 4 kawałki
- cebula - 200 g
- Olej roślinny - 2 art.
- pomidory - 8 sztuk
- ocet jabłkowy - 2 art.
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
- Zieleń - 30 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Nakłuj bakłażany widelcem i piecz je z papryką w piekarniku w temperaturze 250 stopni przez około 30-40 minut, aż się przypalą.
Obierz warzywa i posiekaj.
Obierz czosnek i również posiekaj.
Posiekaj czosnek, cebulę i zioła.
Wymieszaj wszystkie składniki, zagotuj kawior i zwiń w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy